Łódzkie Stowarzyszenie Hodowców Kanarków i Ptaków Ozdobnych

Owoce - Warzywa

 

  Jabłko może być podawane ptakom w każdej porze roku: należy ono do smakołyków,a nawet leczy chrypę.

 

 

  Marchew  (najlepiej karotkę) podajemy kanarkom w osobnym naczyniu, w postaci tartej lub jako dodatek do mieszaniny jajecznej. Marchew zawiera różne witaminy i dlatego ma ogromne znaczenie dla zdrowia ptaków.Należy im podawać marchew zdrową nie zdrewniałą. Marchew ma duży wpływ na ubarwienie ptaków: podawana w okresie lęgów i pierzenia przyczynia się do wzmożenia intensywności koloru piór. Zawiera ona stosunkowo duży procent cukru, jest łatwo strawna.

 

 

    Sałata jest podawana w postaci nasienia i liści. Skiełkowanym nasieniem sałaty można regulować śpiew samców, gdy po okresie pierzenia śpiew jest za silny albo słaby. Nie należy karmić ptaków zbyt dużą ilością sałaty, a przy podawaniu jej wskazane jest wstawianie do klatki naczynia z makiem niebieskim.

 

 

  Szpinak  podaje się w postaci całych lub drobno posiekanych zielonych liści jako dodatek do karmy jajecznej. Szpinak zawiera dużo żelaza.

 

 

  Ogórek jest znakomitym środkiem przyspieszającym pierzenie się kanarków. Z tego względu wskazane jest podawać w okresie pierzenia sporo ogórka jako dodatku do naturalnego pokarmu.



Zaloguj się: hasło? »

Newsletter: więcej »

Łódzkie Stowarzyszenie
Hodowców Kanarków i Ptaków Ozdobnych

90-257 Łódz; ul. Traugutta 18, Ł.D.K.

prezes.lshkipo@wp.pl

adres do korespondencji:

ŁSHKiPO

Copyright © 2011-2018, ŁSHKiPO

Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie oraz rozpowszechnianie zamieszczonych
na tej stronie tekstów oraz zdjęć bez zgody autorów
jest zabronione.