Łódzkie Stowarzyszenie Hodowców Kanarków i Ptaków Ozdobnych

Mieszanka jajeczna


Mieszanka jajeczna z gotowanego jajka.Jajko gotujemy 10-15 minut,aby żółtko było sypkie i aby w nim zniszczyć bakterie chorobotwórcze. Z ochłodzonego jajka zdejmujemy skorupkę, którą po wysuszeniu rozdrabniamy na mączkę i dodajemy do zmielonego suchara. Białko i żółtko rozdrabniamy dokładnie widelcem, dodajemy jedną łyżeczkę maku oraz mielonego suchara lub mielonej tartej bułki ze zmieloną skorupką jajka, dodajemy szczyptę soli ( kilka ziarenek,bo zbyt duża ilość soli jest szkodliwa) i to wszystko w dalszym ciągu przerabiamy widelcem na sypką masę.Tak przygotowaną mieszankę jajeczną możemy przechowywać w lodówce.

W miarę potrzeby bierzemy odpowiednią ilość tej mieszanki na talerz,wzbogacamy ją małą dawką oleju ( dwie do pięciu kropli na ptaka), masłem lub masłem roślinnym, urabiając wszysko ponownie dokładnie mieszając widelcem , a na koniec dodajemy tartą marchewkę, tarte jabłko lub zieleninę w innej postaci. Tak przyrządzony pokarm podajemy kanarkom (od pół do jednej łyżeczki na jednego ptaka, zależnie od potrzeby).Po godzinie. a najwyżej dwóch należy nie zjedzone resztki mieszanki usunąć.Tartą marchewkę,jabłko lub pociętą drobno zieleninę można podawać oddzielnie, ale w tym samym czasie.

 

Świeże jajka gotowane i surowe stanowią najbogatsze żródło białka. Jajka zawierają wszelkie składniki potrzebne młodemu organizmowi ptaka do rozwoju. Jajka podajemy w różnej postaci. Może to być ciastko ptasie (biszkopt ptasi) lub karma miękka w postaci mieszanki jajecznej z dodatkiem niewielkiej ilości maku. Musimy uważać, by nie podawać zbyt dużych dawk jajka dziennie, i to obojętnie w jakiej postaci, bo nadmiar wszystkiego poza zasadniczym pokarmem, którym jest ziarno może doprowadzić do zaburzeń w przewodzie pokarmowym. Podając pokarm jajeczny należy pamiętać, że nie wolno karmić kanarków jajkiem, gdy w pokoju jest zimno, gdy ptaki chorują na tzw. czerwone brzuchy gdy śrutują(rozdrabniają ziarno razem z łuską) rzepik lub cierpią na niedomagania narządów trawiennych, a także póżnym wieczorem. Obowiązuje zasada: chorym ptakom nie dajemy pokarmu jajecznego w ogóle, a zdrowym podajemy go nie za dożo, w temperaturze od 18 C wzwyż, i to od godziny 10 rano do 17 włącznie.



Zaloguj się: hasło? »

Newsletter: więcej »

Łódzkie Stowarzyszenie
Hodowców Kanarków i Ptaków Ozdobnych

90-257 Łódz; ul. Traugutta 18, Ł.D.K.

prezes.lshkipo@wp.pl

adres do korespondencji:

ŁSHKiPO

Copyright © 2011-2024, ŁSHKiPO

Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie oraz rozpowszechnianie zamieszczonych
na tej stronie tekstów oraz zdjęć bez zgody autorów
jest zabronione.